Hijyen Eğitimi
Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 5 Temmuz 2013 tarihinde HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİK’i yayımlanmıştır.
Hijyen Nedir?
Her iş kolunun özelliğine göre çalışanın kendisinin ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak biçimde hizmet vermesini sağlamak amacıyla yapılacak uygulamaların ve alınan temizlik önlemlerinin bütünüdür.
Hijyen Eğitimin Amacı Nedir?
Gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme halini korumaktır.
Hijyen Eğitimi Hangi İş Kollarını Kapsamaktadır?
Gıda üretim ve perakende iş yerleri
İnsani tüketim amaçlı sular
Doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri
Kaplıcalar
hamamlar
saunalar
berberler
kuaförler
dövme yapan yerler
pirsing yapılan yerler
masaj ve güzellik salonları
Otel
motel
pansiyon
misafirhane gibi yerler.
Ekmek, Ekmek Çeşitleri, Diğer Ekmek Çeşitleri Ve Sade Pide Üreten İşyerlerine De 1 Ocak 2017 Tarihi İtibariyle Kayıtlı Gıda İşletmesi Olma Zorunluluğu Getirildi.
Okul Kantincilerinde De Hijyen Eğitimi Verilmekte Yada Verilmelidir. Kantilerde Özel Hijyen Eğitimi Kapsamındadır.
Belirlenen İş Kollarında Hijyen Eğitimi Almayan Kişiler Çalıştırılamaz!!!!!!!!!
HİJYEN EĞİTİMİNİ NEREDEN ALABİLİRİM?
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitimi merkezleri
Meslek Eğitimi merkezleri
İş yerinde işveren tarafınca
EĞİTİMLER NASIL VERİLİR?
Eğitimler, Genel Müdürlüğe bağlı öğretim kurumları tarafından verilir.
İş yeri sahipleri ve işletenleri, komisyonca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu eğitimleri çalışanlarına kendi imkânlarıyla da verebilir.
Eğitimler en az 8 saattir. En fazla 40 saattir.
HİJYEN EĞİTİMİ SONUNDA NE OLUR?
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı öğretim kurumlarınca kurs bitirme belgesi verilir.
e-yaygın sistem üzerinden belge verilir.
BELGELER NE KADAR GEÇERLİ??
Belgeler, kişi hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilir.
EĞİTİM ÜCRETİ NASIL ALINIR?
Genel Müdürlük, eğitim ile ilgili yapacağı masrafları karşılamak üzere eğitime katılanlardan ücret talep edebilir.
Kurslarda, uygulama yapılması gerekir ise uygulama sırasında kullanılabilecek şahsi malzemeler katılımcılar tarafından tedarik edilir.
KİMLER HİJYEN EĞİTİMİ VEREBİLİR?
Tıp Fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Yüksek Okulu , Sağlık Eğitim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıbbi Laboratuar alanında eğitim almış olan Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü ve Fen Fakültesi/ Fen-Edebiyat Fakültesinin Biyoloji bölümlerinden mezun olanlar
İş yeri hekimleri
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almış eğiticiler
EĞİTİM İÇİN İLK NE YAPILABİLİR?
Eğitimi işveren kendi imkanları ile organize edecekse uygun bir eğitimci ve eğitim yeri sağlayarak, eğitime katılacak kişi listesi ile Halk Eğitimi ve Meslek Eğitimi merkezlerine dilekçe ile başvuruda bulunmalı ve bu kurumlar ile küçük protokol imzalamalıdır.
EĞİTİM KONULARI NELERDİR?
Çalışanlarının yasal yükümlülükleri ve yasal hakları
hijyen yönetmeliği
hijyenin tanımı
hijyenin nasıl sağlandığı
temizlik ve dezenfeksiyon
Halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özellikleri
Bulaşma yolları
Hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceği
Halk sağlığının nasıl tehdit göreceği
Hastalık belirtilerini
Korunma yolları
HİJYEN EĞİTİMİ ALDIRMAZSAM CEZAİ MÜEDDİYE UYGULANIR MI?
Ciddi para cezaları mevcuttur.
Hijyen Eğitimi Belgesiz İşçi Çalıştırılırsa; 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282 nci maddesi gereğince;
Her bir personel için ayrı ayrı olmak üzere 440.-Türk Lirasından 1766.-Türk Lirasına kadar (2017 yılı için) idari para cezası verilecektir.
Bakanlık tarafından belirlenen hijyen esaslarına aykırı hareket eden;
Birincil üretim yapanlara idarî para cezası 1.544 TL TL,
Perakende işyerlerine 3.091 TL, diğer işyerlerine 7.732 TL,
Bakanlıktan onay alması gereken işletmelerden, onay almadan üretim yapanlara idarî para cezası 15.466 TL
depo ve satış yerlerine 7.732 TL,
Kayıt yaptırmayan üretim yerlerine idarî para cezası 3.091 TL, perakende işyerlerine 1.544 TL,
Yapılan resmî kontroller sırasında;
işyerinin tamamının veya bir bölümünün insan sağlığı ve gıda güvenilirliği, hayvan sağlığı ve yem güvenilirliği açısından tehlike oluşturması ve acil tedbirleri gerektirmesi durumunda idarî para cezası olarak üretim yerlerine 7.732 TL, perakende işyerlerine 1.544
Resmi kontrollerde gerekli kolaylığı göstermeyenlere fiil suç oluşturmadığı takdirde idarî para cezası 7.732 TL olarak uygulanır.
Gıda kodeksine aykırı gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme üretmenin idari para cezası 15.466 TL,
Resmî kontrol sonucu bozulduğu, kokuştuğu, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar gördüğü, son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen ürünlerin piyasada bulunması, satışa veya tüketime sunulması hâlinde işyeri sahiplerine uygulanan idari para cezası 1.544 TL,
İzlenebilirliği sağlamak amacıyla, uygun şekilde etiketlenmeden veya Bakanlıkça belirlenen bilgi ve belgelerle uygun şekilde tanımlanmadan piyasaya gıda ve yem arz etmenin idari para cezası 3.091 TL ye, fiilin aynı üründe bir yıl içerisinde tekrarı hâlinde ceza 15.466 TL,
Gıda ve yemde taklit ve tağşiş yapmanın idari para cezası 15.466 TL
HİJYEN EĞİTİMİ ALMAK ZORUNDA OLAN MESLEKLER NELERDİR?
Kaplıca, Hamam ve Sauna Görevlisi Hijyen Eğitimi-8 saat
Kantin işletmeciliği Hijyen Eğitimi-8 saat
Meyve ve sebze satış elemanlığı Hijyen Eğitimi-8 saat
Su ve deniz ürünleri satış elemanlığı Hijyen Eğitimi-8 saat
Şarküteri, bakkal ve gıda pazarları satış elemanlığı Hijyen Eğitimi-8 saat
Tarım ürünleri satış elemanlığı Hijyen Eğitimi-8 saat
Aşçı Bar görevlisi Hijyen Eğitimi-8 saat
Et ve et ürünleri işlemeciliği Hijyen Eğitimi-8 saat
Otel/motel ve lokanta yöneticileri Hijyen Eğitimi-8 saat
Pastacı Hijyen Eğitimi-8 saat
Servis görevlisi (garson) Hijyen Eğitimi-8 saat
Şef (yiyecek hazırlama ve sunum hizmetleri) Hijyen Eğitimi-8 saat
Su temini Hijyen Eğitimi-8 saat
Çay üretimi ve işleme elemanı Hijyen Eğitimi-8 saat
Gıda kontrol elemanı Hijyen Eğitimi-8 saat
Hububat işleme elemanı Hijyen Eğitimi-8 saat
Süt işleme elemanı Hijyen Eğitimi-8 saat
Sebze ve meyve işleme elemanı Hijyen Eğitimi-8 saat
Zeytin işleme elemanı Hijyen Eğitimi-8 saat
Fırın elemanı Hijyen Eğitimi-8 saat